Kopenhagen: Fashion hoofdstad van het noorden

Mode hoofdstad

We zijn natuurlijk allemaal bekend met de grote modesteden van Europa. Dat zijn natuurlijk voornamelijk Parijs en Milaan. Maar elke grote Europese stad heeft zo zijn eigen modewereld. Zo is Kopenhagen een van de belangrijkste modesteden in het Noorden geworden. In dit artikel ga ik dieper in op hoe Kopenhagen zo’n belangrijke stad is geworden in de modewereld. Een van de dingen die opvalt is namelijk dat de mode in Kopenhagen ook de bredere cultuur van het noordelijke land weergeeft net zoals de mode in Parijs en Milaan dit doet voor de cultuur in Frankrijk en Italië.

Waar de mode in Parijs en Milaan vaak gekenmerkt wordt door veel poespas, luxe en elegante designs, is de mode in het Noorden meer simplistisch en fris. Er wordt vaak voor een minimalistisch design gekozen. Een voorbeeld hiervan is het schoenenmerk ARKK. Dit schoenenmerk maakt voornamelijk herensneakers die specifiek de Scandinavische cultuur uitstralen. Een van de dingen die opvalt aan de schoenen is dat ze een balans vinden tussen bergwaardig zijn en modieus. Wat ik hiermee bedoel is dat de schoenen zeer comfortabel zijn en prima in de bergen gebruikt kunnen worden. Het design is vaak donker van kleur waardoor modder niet al te veel opvalt en ze zijn tot op zekere hoogte waterdicht. Ideaal dus voor het klimaat en landschap van Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Simpel maar elegant

Interessant is dat de opkomst van Kopenhagen als mode hoofdstad slechts in een paar jaar is gebeurd. Wat kenmerkend is voor de mode in Denemarken is dat het ‘casual but classy’ is. Het oogt simpel en zonder moeite maar is desondanks een slim uitgedacht geheel. Een van de regels van mode in Denemarken is dat er bijvoorbeeld veel zwart wordt gedragen. Desondanks is het absoluut niet een saai zwart. Er wordt veel zwart gedragen in combinatie met accessoires waar de kleur vanaf spat.

De reden dat schoenenmerken zoals ARKK zo populair zijn in Denemarken is omdat het net als Amsterdam en de rest van Nederland een fietscultuur heeft. Omdat het aanhebben van open schoenen tijdens het fietsen nogal onpraktisch is kiezen de Denen voor schoenen die sterker en water resistent zijn. Een ander overduidelijk kenmerk van de mode in Kopenhagen is dat er veel gebruik wordt gemaakt van lagen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het weer in Kopenhagen erg wisselvallig kan zijn. Je moet daarom gekleed gaan op een manier dat je op elke situatie voorbereid bent.

Geef een reactie