Een beter milieu begint in uw eigen tuin

We zitten midden in de omvangrijke klus om onze relatie met Moeder Aarde te herzien. Vele jaren lang zagen we onze planeet als een wingewest, waar we mee konden doen wat we wilden om er zelf beter van te worden. Sinds kort hebben we door hoe gevaarlijk het is om de balans in de natuur te verstoren. Dit probeert onze generatie te repareren. Van grote bedrijven tot eenpersoonsgezinnen, allemaal moeten we ons steentje bijdragen voor een mooie toekomst waarin mens en milieu in harmonie met elkaar leven. Dit is niet makkelijk. We zijn zo gewend aan onze traditionele manier van leven, dat het lastig is om te veranderen. In deze blog geef ik een tip waarop u dit toch kan doen. Niet door grootse veranderingen in leefstijl, of door u vast te ketenen aan een olieplatform in de zee, maar gewoon door een kleine verandering in de manier waarop u met uw eigen tuin omgaat.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar aaltjes tegen engerlingen

Een van de grootste vijanden van liefhebbers van een mooi en groen gazon, zijn de vieze beestjes die we kennen als engerlingen. Engerlingen zijn witte larven die de wortels van uw gras wegvreten. Hierdoor komen de graszoden los te liggen. Engerlingen trekken vogels en mollen aan. In principe is dit geen slecht nieuws, want vogels en mollen zijn verzot op engerlingen. Minder goed nieuws is echter dat ze tijdens hun jacht uw hele gazon omwoelen. Voor dit probleem is het verleidelijk om naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen. Deze zijn immers snel en effectief. Een nadeel hiervan is dat het gif de grond in trekt. Als iedereen op de wereld dit doet, zit het hele aardoppervlak vol gif. Denk daarom eens aan een biologisch bestrijdingsmiddel, bijvoorbeeld in de vorm van aaltjes tegen engerlingen.

Aaltjes tegen engerlingen zijn een eenvoudige manier om uw steentje bij te dragen

In tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen, brengt u met aaltjes geen chemische stoffen in de grond. Aaltjes zijn levende beestjes die zeer efficient zijn in het engerlingen bestrijden, omdat ze er net als vogels en mollen dol op zijn. Aaltjes jagen echter geruisloos op engerlingen. Als stiekeme sluipmoordenaars. U ziet en hoort ze niet, want ze zijn met het blote oog niet te zien. Naast engerlingen, zijn aaltjes ook effectief tegen rozenkevers, junikevers, sallandkevers en taxuskevers. Om deze reden zijn ze ideale bondgenoten tegen ongenode gasten in uw gazon, maar tevens in de strijd voor het behoud van onze mooie blauw-groene planeet. Na dat de aaltjes hun klus hebben geklaard, verdwijnen ze net zo geruisloos als dat ze gekomen zijn. Uw gazon én Moeder Aarde in goede staat achterlatend!

 

Geef een reactie