Camions voor goederentransport

Vrachtwagens, ook wel camions genoemd, zie je overal. Door heel Europa rijden deze grote trucks en vervoeren ze allerlei soorten goederen van A naar B. Alle auto's die meer dan 3500 kg wegen, vallen onder de categorie camion. Deze zijn maximaal vier meter hoog en tweeënhalve meter breed. Een camion kan een zeer goede aanwinst zijn voor ieder bedrijf dat veelvoudig grote ladingen goederen transporteert. In dit artikel lees je meer over deze grote wagens.

Perfect voor goederentransport

Een camion is speciaal bedoelt om in te zetten voor vrachtvervoer. Camions zijn zeer handig, omdat je grote hoeveelheden goederen gemakkelijk en in één keer kunt vervoeren. En ook het gewicht van de vracht is voor een camion meestal geen probleem, dit kunnen zeer zware goederen zijn. Vroeger moesten de chauffeurs van camions vaak zelf de goederen laden en lossen. Dit was een zware klus en kostte veel kostbare tijd. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer zo met de hand. Chauffeurs gebruiken verschillende hulpmiddelen om het laden en lossen een stuk gemakkelijker te maken. Zo kan de laadklep van de camion meestal omhoog en omlaag en zijn er speciale elektrische karretjes en grijphaken die ingezet kunnen worden.

Verschillende lengtes voor verschillende ladingen

De camion heeft een oplegger die in verschillende lengtes komt. Zo kan de oplegger wat korter zijn, maar soms heb je ook aanhangers of opleggers die tot wel twaalf meter lang kunnen zijn. Hier kunnen verschillende containers op geplaatst worden. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat camions naar de havens rijden en daar de grote containers die met de boot aan komen overnemen. Deze container wordt zo van de boot op de oplegger van de camion gehesen met een kraan, zodat de camion de vracht vervolgens over land verder kan vervoeren. Zo komen er op deze manier goederen van over de hele wereld aan in Europa, zoals koffiebonen uit Brazilië en cacao uit Ecuador.

Camion besturen

Om een camion te mogen besturen is een rijbewijs B niet voldoende. Je dient hiervoor een speciale cursus te doen en zo het rijbewijs te behalen dat geschikt is voor vrachtwagenchauffeurs. Als je ervan houdt om onderweg te zijn en flink wat kilometers te maken, dan kan het beroep als vrachtwagenchauffeur een zeer leuk beroep zijn. Een camion kun je nieuw kopen van bekende merken zoals MAN en DAF. Echter kunnen nieuwe camions wel ontzettend duur zijn. Gelukkig is er de mogelijkheid om te kiezen voor een camion occasion. Deze kunnen zo duizenden euro's goedkoper zijn dan de nieuwprijs en zijn meestal goed onderhouden. 

Geef een reactie